fbpx

AYT Başarısı İçin 5 İpucu

Alan yeterlilik testleri kısaltması olan ayt 3 oturumlu YKS’nin ikinci oturumunda yapılan toplam 180 dakikalık sınavdır. AYT soruları adayların hesaplanmasını istedikleri puan türü için yanıtlamaları gereken konulardan oluşur. Aday, puan türlerinin tamamının hesaplanmasını isterse tüm soruları çözmelidir. İster tüm soruları isterse sadece belirli soruları yanıtlamak için sınava giren adayların tamamı, zamanı doğru kullanmak ve yüksek net yapmak durumundadır. AYT konuları şu derslerden oluşur:

  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Sosyal Bilimler-1
  • Sosyal Bilimler-2
  • Matematik
  • Fen Bilimleri

Farklı puan türlerine göre değişik ağırlıkta soru yanıtlamaları gereken öğrenciler, matematik ağırlıklı girmek istedikleri bölüm için sayısal sorularını çözmelidir. Sayısal puanlarının test ağırlığında matematik soruları %30’luk bir dilimi kapsar. Aynı yüzdelik dilim eşit ağırlıklı soru yanıtlaması gerekenler için de geçerlidir. Matematik sorularının netleri çok büyük önem taşır. Peki, AYT’ye çalışırken nasıl fark yaratabilirsiniz? İşte ipuçları:

 

Düzenli çalışın

Amaca uygun şekilde programlanarak zamanın doğru kullanıldığı ders çalışma şekline düzenli çalışma denir. Zamanın verimli kullanılması hem derslerin hem de diğer etkinliklerin yapılabilmesi anlamına gelir. Düzenli ders çalışmanın en önemli etkileri şöyle sıralanabilir:

  • İşin organizasyonu, zaman ayrılması gibi planlar, stratejik alışkanlıklarınızı geliştirir.
  • Zamanın verimli kullanılması ile daha etkin ve verimli çalışmanızı sağlar. 
  • Verimli çalışmak kendinize güveninizi artırır. Sorunları daha kolay çözmeye başlarsınız.
  • Kararsız kalmak yerine bir karar verirsiniz. Zamanla analizleriniz daha doğru ve hedefe yönelik olacağından kararlarınız da hatalı olmaz.
  • Daha az çalışırsınız ama daha etkili olur. Çalışma isteğiniz asla kaybolmaz. 
  • Hangi konuların ne kadar zamanda yetişeceğine dair daha net öngörünüz olur. 
  • Çalışma sisteminiz hakkında kendi kararlarınızı uygulamak sizi geleceğinize yakınlaştırır, güven ve motivasyonunuzu artırır.

Mentor edinin

Mentor, öğrenciler ve veliler arasındaki köprü görevindedir. Fark Matematik’in size sunduğu hizmetlerden birisi olan mentorluk hizmeti, öğrencilere sunulabilecek en değerli ve etkili gelişim olanaklarını barındırır. Eğitimli, güvenilir ve deneyimli bir mentorun rehberliği, geleceğe yönelik kararları veren öğrenciler için çok büyük önem taşır. Bir mentorun sadece rehberliği değil, cesaretlendirmesi ve desteği çok önemlidir. Öğrenciye çok çeşitli kişisel profesyonel faydalar sağlayabilir. Okul ve gelecekte kariyer performansını artırır. Öğrenciler için eğitim mentorluğunun faydaları şöyledir:

  • Yeni problem çözme yöntemleri, sorulara yaklaşım ve farklı bakış açılarını deneyimleme avantajı kazanırsınız.
  • Güçlü yönlerinizi görür, zayıflıkların üstesinden çok daha kolay gelirsiniz, çünkü bilen bir kişinin tavsiyeleri her zaman sizinledir.
  • Mesleki gelişim, liderlik konusunda rehberlik eden birisinin size rol model olması gelecekteki kariyer hedefiniz ve çalışma hayatınızda önemli bir sıçrama tahtası anlamına gelir.
  • Okul içindeki tavır ve hareketlerinizde daha profesyonel olursunuz.
  • Geride kalmış, gizlenmiş ya da bir şekilde göz ardı edilmiş becerilerinizi tekrar su yüzüne çıkartır, geliştirirsiniz. Bu becerilere yeni bilgiler ekleyebilirsiniz.

Motivasyonunuzu Yükseltin

İç ve dış olmak üzere iki tür motivasyon vardır. İç motivasyon, öğrenme süreci boyunca mutlu olmak, aldığınız eğitimden doyum hissetmek dolayısı ile oluşur. Yapılan işlerden başarı kazanmak, sınıf geçmek ya da daha üst bir dilimdeki başarı oranı içinde yer almak gibi mutlu eden kaynaklara da dış motivasyon ismi verilir. İç ve dış motivasyon birbirini besleyen iki unsurdur. Birbirini ve dolayısı ile kişinin kendisini de harekete geçirir. Psikolojiye göre 6 ayrı motivasyon teorisi vardır. Bu teoriler şöyledir:

  • Sürüş teorisi: Bir davranışı tekrarlama motivasyonudur. Eyleme yönelme ya da cezadan kaçınma iki ayrı yönüdür. Kısaca, motivasyon için bir şeye çekilme (hedefe yaklaşma) ya da bir şeyden itilme (cezadan kaçma) gibi önemli iki güdünün olması gerekliliğini tanımlar.
  • Teşvik teorisi: Teşvik, motivasyonun vazgeçilmez parçasıdır. Teşvik edilmeye bağlılık, doğrudan motivasyona bağlılık anlamına gelir. Teşvik teorisi, genellikle iç kaynaklardan beslenen bir motivasyonu anlatır.
  • Eşitlik teorisi: Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’ne dayanır. Bu hiyerarşide yer alan tüm ihtiyaçlar, motivasyonu oluşturur. Motivasyonun olumlu şekilde olması gerekir, ihtiyaçların karşılanması önemlidir.
  • Hedef belirleme teorisi: Mevcut performansın üzerinde ancak tam potansiyelin altında bir düzeyde belirlenen hedef, motivasyon kaynağıdır. Hedefin arzu edilebilir zorlayıcılıkta, kaygı ve başarısızlık korkusu nedeniyle performansı düşürmeyen bir seviyede olması önemlidir.
  • Davranışçı teori: Olumlu ve olumsuz pekiştirmelerin motivasyonu artırdığını söyleyen teoridir. Özellikle okullarda sıkça bu teori üzerinden motivasyon çalışmaları yapılır. Bir birey ile türünün diğer üyeleri arasındaki olumlu ya da olumsuz ilişki gibi çevresel değişkenler, çok istenen bir gıdanın mevcudiyeti gibi durumların motivasyonu artırması, davranışçı motivasyon teorisini tanımlar.

Pomodoro Tekniğini Öğrenin

Ders çalışmak için belirli teknikler vardır. Kendiniz için en doğru tekniği bulmak için fazla vaktiniz olmadığını düşünmeniz mümkün ancak bir kere bulduktan sonra gerçekten fark atacağınızdan emin olabilirsiniz. Fark Matematik’te her hafta düzenli olarak organize edilen “Benimle Çalış” etkinlikleri, sizin için en doğru çalışma şeklini keşfetmenize de faydalıdır.

Çalışma yöntemleri arasında en verimli olarak görülen teknik pomodoro tekniğidir. Bu teknikte, öncelikle yapılacak işler parçalara ayrılır. Her biri için 25 dakika süre belirlenir. Bu süre zarfında sadece o işe odaklanmak, çevresel hiç bir uyaranı dinlememek ve dikkate almamak önemlidir. Her 25 dakika sonunda, o süreye atanan iş tamamlanmışsa listeye bir “check” atılır. Eğer henüz tamamlanmamışsa, bir sonraki sürede kalan yerden devam edilir. Her 25 dakika arasında da 5 dakika dinlenme süresi bulunur. 4 kez tekrarlanan çalışma + dinlenme süresinden sonra yarım saatlik uzun bir ara vererek kendinizi ödüllendirirsiniz. Tüm teknik bunun üzerine devam eder ve bu zaman zarfında, yapmanız gereken işleri listelediğiniz için tek tek tamamlamanın keyfini çıkartırsınız. 

Benimle çalış etkinliklerinde öğrenciler, tek kamera ile bağlanılan bir sistem üzerinden takip edilir. Dikkat dağınıklığı, zamanlamayı benimsemeyen öğrencilerin tamamı için mentorları tarafından özel çalışma sistemleri geliştirilir. Kütüphane ortamında yapılan çalışmalar genellikle tüm öğrencilerin belirledikleri hedeflere ulaşması ile tamamlanır.  

Size Özel Çalışma Programınız Olsun

Her öğrencinin ders çalışma yöntemi farklıdır. Ancak bu fark, çalışma ortamı ile ilgili değil, yöntemiyle ilgilidir. Sınava hazırlanan öğrencilerin bilmesi gereken iki önemli durum vardır, birincisi sınav online ortamda olmayacağı için online eğitimlerde bile kağıt ve kalem kullanarak soru çözmeleri gerekliliğidir. İkinci önemli nokta da sınav esnasında müzik dinlenmez ve dinlenilmesine izin verilmez. Dolayısı ile çalışma ortamının da mümkün olduğunca sınav ortamına yakın olması gerekir. 

Bu iki genel çalışma prensibinden sonra her öğrencinin farklı yöntemleri üzerinde durulabilir. Dikkatinizi ne kadar süre toplayabiliyorsunuz? Soru çözmeden önce nasıl bir psikoloji içine giriyorsunuz? Kendinize neler söylüyorsunuz ve hangi handikapları yaratıyorsunuz?

Anlık, günlük ve haftalık duygudurum değişiklikleri başarınıza ne kadar yansıyor? Hangi konuda bir mentor ya da bir yol arkadaşına ihtiyacınız var?

Fark matematik tüm bu soruları yanıtlamak için sizinle özel seanslar yapar ve sizin temsil sistemlerinize, yaklaşımlarınıza ve motivasyon yönteminize göre size özel bir çalışma programı hazırlar. Bu çalışma programı esnektir ve siz geliştikçe programınız da sizinle birlikte gelişir. Böylelikle AYT’de fark atmanın keyfini yaşarsınız. Detaylı bilgi için Fark Matematik ile iletişime geçebilir ve profesyonel ekibimizle bir görüşme için randevu alabilirsiniz. 

Çalışma programı oluşturmak için yardımcı dokümanlarımızı indirip kullanabilirsin:

Haftalık program

Hedef&Plan

Yapılacaklar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir