fbpx

planlı çalışma

Sınavlar yaklaştıkça öğrencileri bir panik alır. Sınav zamanından hemen önceki günlerde ise bu paniği bir sıkışmışlık duygusu da takip eder. Bu durum öğrenciyi “Yetiştirememek” düşüncesi ile baş başa bırakır. Yetiştiremediğini düşünen öğrenci, bir varsayım yapıp artık çalışmanın bir fayda vermeyeceğini ve sınava kadar zaten yetişmeyeceğini düşünür. Bu durum çalışmayı ertelemesine ya da tamamen bırakmasına neden olur. Ancak bu durumun öğrenci psikolojisinde yarattığı bir başka alt kırılım da vardır. Öğrenci yetiştiremediği düşüncesine tutunup özgüvenini kaybedebilir. Zaten beceremediğini düşünerek hiçbir işin sorumluluğunu üstlenmek istemez. Böylece öğrenci motivasyonunu kaybeder, artık ders çalışmayı hiç istemeyecek hale gelebilir. Planlı çalışmak bu nedenle çok önemlidir. 

 

Planlı Çalışmanın Amacı

Planlı çalışmak nedir sorusunun birçok yanıtı bulunur. En basit yanıt şöyledir: Belirlenen hedefe doğru giderken atılan adımların tamamında kontrolün sizde olmasına planlı çalışma denir. Bunu şöyle açıklamak mümkündür: Elinize büyük bir taş alıp gücünüzün yettiği kadar uzağa attığınızı hayal edin. Uzağa attığınız taşa giderken yolunuza engeller çıkabilir. Karşıdan karşıya geçmeniz gereken yol ya da derin bir çukur, aşılması güç engeller oluşturabilir. Bu engeller ile uğraşırken taşın nerede olduğunu kaçırabilir, yönünü kaybedebilirsiniz. Uzağa attığınız taş hedefinizdir. Bu hedefe ulaşmak için daha küçük taşlarla yolunuzu ve yönünüzü kaybetmeden ilerleyebilirsiniz. Bu küçük taşlar ise plan adımlarınızdır. Attığınız her küçük taşın yanına geldiğinizde o adımı tamamlamış olursunuz. Tamamlanan her adım sizin başarınızdır. Küçük başarılar büyük motivasyonlar getirir. Motivasyon, ilerlemek için sizi harekete geçiren en önemli unsurdur. Siz de adımlarınızı atarken başarılarınızı göz ardı etmeyerek ilerleyebilirsiniz. Hem adımlarınızı hem başarılarınızı rahatlıkla görebileceğiniz çalışma sistemleri, planlı olanlardır.  Planlı çalışmanın faydaları sadece ders ya da sınav zamanı görülmez. Sınava hazırlanırken kazanacağınız plan yapma alışkanlığı size ömür boyu, özellikle iş ve kariyer hayatınızda avantaj sağlayacaktır.  

planlı çalışma

Planlı Çalışma Nasıl Uygulanır?

Sınav döneminde çok sayıda planlı çalışma teknikleri deneyebilirsiniz. Planlı çalışma programı yaparken herkesin kendine göre bir teknik benimsemesi ya da oluşturması gerekir. Planı hazırlarken danışman, rehberlik eğitmeniniz ya da mentorunuzdan destek alabilirsiniz. Hangi derslerinizin daha zayıf ve hangisinin daha güçlü olduğuna sınav sonuçlarına bakarak karar verebilir ve güçlendirilmesi gereken dersler hakkında daha detaylı bir çalışma programı hazırlayabilirsiniz. Planlı ders çalışma programı oluşturmak için günlük rutinlerinizin saatlerini netleştirmeniz gerekir. Bu saatlerde rutinlerinizi yaptıktan sonra derse başlayabilirsiniz. Eğer çok detaylı bir program yapmak hoşunuza giderse sabah kalkış saatinden itibaren yaptığınız tüm aktiviteleri saatlere bölün ve gün içine yayın. Her gün aynı saatte aynı aktiviteyi yapmaya çalışın. Belli bir süre sonra beyin alışacağı için otomatik olarak plana uygun hareket etmeye başlayacaksınız. Çalışmanız gereken derslerin tamamını bir güne sığdırmanız imkânsızdır. Dolayısıyla günlere göre ders çalışacağınız haftalık bir plan da yapabilirsiniz. Burada önemli olan çalışma planı hazırlarken ertesi gün gireceğiniz derslere göre hazırlamanızdır. Böylelikle hem ödevlerinizi yapabilir hem de dersi tekrar etmiş olursunuz.

Planlı Çalışma Ne Değildir?

Planlı çalışma ile ilgili doğru bilinen bazı yanlışlar vardır. Bu yanlışlardan bazıları şöyledir:

  • Planlı ders çalışma sizin otomatik olarak ders çalışmanızı sağlamaz. Çalışmaya başlamak her zaman disiplin gerektirir. Ancak planlı çalışma ile bir süre sonra kendinizi çok fazla yönlendirmenize gerek kalmaz, beden otomatik olarak ders çalışma moduna girer.
  • Plan yapmak size hobilerinizle uğraşmak, müzik dinlemek, tv izlemek için boş zamanlar yaratır. Önemli olan bu boş zamanları ders çalışarak doldurmamaktır.
  • Mükemmel planın üç özelliği vardır, katı kuralları yoktur revize edilebilir, gerekli durumlarda yer değiştirme yapmanız mümkündür ve plandaki aksaklıklar hemen kendini gösterir, dolayısıyla kolayca değiştirebilirsiniz.
  • Rehber, mentor ya da diğer uzmanlar size bir program hazırlayabilir ancak sizin uyabilme potansiyeliniz hakkında bir tahmin yürütebilir misiniz? Size program hazırlayan kişiler, sizin ev yaşantınızı tam olarak bilemeyebilir. Bu nedenle size planı hazırlayan uzmanlara olabildiğince açık konuşmanız önemlidir.
  • Herhangi bir planda yapılabilecek en büyük hata, planı tekrar tekrar kontrol etmemektir. Plan yapıldıktan sonra ne kadar uyduğunuzun da önemi vardır. Eğer bir şekilde uyumsuzluk yaşıyorsanız ya planı değiştirmeniz ya da iç disiplininiz üzerine bir çalışma yapılması gerekir.

 

Fark Matematik ile çocukların yapısına, çalışma şekline ve odaklanma özelliklerine göre kişisel programlar hazırlanır. Öğrencinin bu programlara uyumunu net olarak anlayabilmek için her hafta sınav yapılır. Bu sınavlara göre mentorlar, aile ve öğrenci ile konuşur. Konuşmalarda genellikle durum analizi yapar ve gerekirse planı değiştirebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir