fbpx

tyt ayt

Üniversiteye giriş sınavlarına çalışmak yeterli mi? Fark atmak için neler yapılmalı? Tüm bu soruların yanıtlarına geçmeden önce sınav hakkında kısa bilgiler vermek önem taşır. Dönemsel olarak isimleri değişen üniversiteye giriş sınavları, müfredata ve soru tiplerine bağlı olarak yeni isimler ve kısaltmalarla anılır. Bu nedenle kimi zaman kafa karışıklığı oluşabilir. TYT nedir, ders ağırlıkları nasıldır ve baraj puanı kaçtır? TYT üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşamasıdır. Temel Yeterlilik Testi kelimelerinin kısaltmasıdır. TYT soruları özellikle lise 9 ve 10. sınıf konularını kapsar. Son senelerde, 3 oturumlu olarak düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı – YKS sınavlarının ilk aşaması olan TYT matematik soruları, geometri de dahil olmak üzere toplam 40 adettir.

 

Sınavda her 4 yanlış 1 doğruyu götürdüğü için yanlış ve doğruların hesaplanması ile “net puan” elde edilmiş olur. Her dersin katsayısı farklı olduğu için o derse ait netler, ilgili katsayı ile çarpılır ve TYT puan hesaplanır. TYT puan hesaplama matematik için çarpılan katsayı 3.3’tür. Bu katsayı sadece net puan ile çarpılır. Boş soru sayısı ve yanlışlar için herhangi bir düzenleme yapılmaz. Kısaca, öğrenci ne kadar çok matematik neti yaparsa puanı o kadar artacaktır. Matematik katsayısının sınavdaki önemini daha açık görebilmek için derslerin, sınav içindeki yüzdelik dilimlerine bakmak faydalıdır. Dersler ve TYT yüzdelik dilimleri şöyledir:

  • Türkçe: %33
  • Matematik: %33
  • Sosyal Bilimler: %17
  • Fen Bilimleri:%17

matematik mentoru

Matematik Mentorun ile Motivasyonu Artırın

Mentor ne demek ve gerçekten gerekli mi? Öğrenci mentorluğu, öğrenme sürecini destekleyen bir uygulamadır. En genel anlamıyla mentor ve öğrencisi (mentee) arasındaki iletişimde mentor danışman, yol gösterici ve rol model olarak bulunur. Mentor, öğrencinin okulda başarılı olması ve bunun yanı sıra kişisel gelişimini sürdürmesi için yardımcı olmaya hazır eğitimli rehberdir. Tipik bir mentorun görevi, geçiş sürecinde mentee’sine danışmanlık yapmaktır. Mentor da sınavın da eklendiği psikolojik ve akademik geçiş sürecinde öğrencisine danışmanlık yapar. Mentor, öğrencisine ilgilendiği tüm konulara ilişkin farklı bakış açıları sunar.

Matematik Mentorunun Görevleri Nelerdir?

Matematik mentoru, mentor yeterlilik eğitimini alarak gerekli uzmanlığı kazanan kişidir. Mentorlarımız, yapısalcı eğitim üzerine uzmanlaşmıştır. Geleneksel eğitim anlayışından uzak bir iletişimle her bir öğrenciyle bireysel bağ kurar, onlar için özel planlar hazırlar. Kişiye özel eğitim programı, öğrencinin gelişimi takip edilerek değiştirilebilir. Yeni nesil sorulara uyum sağlayabilmek için hem eğitmenin hem de öğrencinin düşünce sistematiğinde bazı değişiklikler yapması gerekir. Mentor, bu değişiklikler konusunda da öğrenciye yol arkadaşlığı yapar. Mentor aynı zamanda eğitmen ile veliler arasındaki iletişim ve koordinasyonu da sürdürmekle görevlidir. 

Mentor ile Çalışmanın Faydaları Nelerdir?

Böylelikle öğrenci, sürekli iletişim halinde olduğu bir eğitimcinin varlığını bilir, gelişiminin sürekli takip edildiğinin farkındadır. Bu da öğrenciyi akademik ve sosyal alanda daha etkin hale getirir. Kişisel planlama becerileri artar, kişisel ihtiyaçlarını daha olay tespit eder. Motivasyonu ve dolayısı ile dikkati gelişir. Kendi kişisel özelliklerini tanıdıkça, ihtiyaçlarına en uygun şekilde çalışma sistemi belirlemeyi ve düzenlemeyi de öğrenmiş olur. Bu gelişme, akademik başarısını yükseltir. Öğrenci, mentoru ile periyodik olarak güncellediği hedeflere ulaşma konusunda motive olur. Amaçlarını gerçekleştirirken, doğru analizlerle doğru çıkarımlar yapmayı öğrenir ve gerektiğinde amaçlarını değiştirme esnekliğine sahip olur.

Kendinizi Disipline Etmek: Fark’ı Yakalamanın Yolları

Fark Matematik bünyesindeki öğrencilerin tamamı, kendilerine özel çalışma programları sürecine girdikten sonra periyodik olarak bazı etkinliklere de katılırlar. Bu etkinliklerin en önemlilerinden birisi “Benimle Çalış” etkinliğidir. Benimle Çalış her hafta düzenlenen bir aktivitedir. Öğrencinin ders çalışma sorumluluk, bilinç ve disiplinine sahip olması amaçlanır. Benimle Çalış’ta, kurumun kütüphanesinde tek kamera sistemi ile ortak bir çalışma alanı oluşturulur ve eğitmenleri tarafından verilen pekiştirme egzersizlerini ya da okul ödevlerini çözmeleri beklenir. Bu çalışma süreci boyunca Pomodoro tekniği kullanılır.

pomodoro

Pomodoro Nedir?

Pomodoro tekniği ile ders çalışma süresi çok daha kısalır ve daha efektif hale gelir. Teknik kısaca şöyle uygulanır:

  • Öğrenci, yapılacaklar listesini oluşturur. Bu liste çözülecek sorular ve yapılacak ödevlerden meydana gelir.
  • Pomodoro tekniği sayaç ile sürdürüldüğü için, sayacı 25 dakikaya ayarlar ve alarm çalana kadar tek bir göreve odaklanır
  • Alarm çaldığı zaman süre tamamlanmış demektir. Görev listesinde odaklanılan görevin hepsi bitirildiyse görevin karşısına “check” işareti konulur. Eğer odaklanılan görevin tamamı bitmediyse hedeflenen işi daha küçük parçalara ayırmak gerekir. İş daha küçük parçalara ayrılır ve bu parçalar, her 25’er dakikalık süreçlerde tamamlanır.
  • Her 25 dakikada bir 5 dakikalık molalar verilir. Bu molada ders dışında bir aktivite yapılır. 
  • 4 pomodoro zamanı geçtikten sonra bir uzun mola verilir.
  • Bu döngü tekrarlanır ve günün sonunda tamamlanan işlerin listesine bakılarak, sonraki pomodoro için bir analiz yapılır.

Pomodoro Tekniği Faydaları Nelerdir?

Pomodoro tekniği faydaları tekniğin en az 7 gün tekrarlanması ile görülmeye başlanır. Bu zaman içinde öğrenci bu tekniğe uyum sağlamış ve artık alışkanlık haline getirmiş olur. Pomodoro faydaları şöyledir:

  • Zaman Kontrolü Sağlar: Pomodoro tekniği ile bir işin ne kadar sürede tamamlandığı net olarak belirlenir. Sınavda sürenin önemi büyük olduğundan, öğrenci kendi performansını zaman ile örtüştürecek en verimli yöntemi bulmak için bu tekniği kullanabilir. 
  • Verimlilik Artar: Zamana bağlı çalışmak bölünmeleri önler ve sürdürülebilir odaklanma sağlar. Bu da verimliliği artırır.
  • Hedeflere Yönelik Planlama Sağlar: Zaman yönetimi, günü doğru şekilde planlama alışkanlığını da getirir. Zamanı doğru kullanma avantajı, belirlenen hedeflerin ne kadar net olup olmadığını da gösterir. Verimli çalışma ve zaman yönetimi sayesinde, planları yaparken işin bitiş süresi bilinir ve kontrol tamamen öğrencide olur.
  • Motivasyon Artar: Kısa çalışma süresi işlerin daha kolay tamamlandığının da önemli bir göstergesidir. İşler daha küçük parçalara bölündüğü için tamamlama motivasyonunu da artırır.

Kişiye Özel Programlar ile Bir Adım Öne Geçin

Fark Matematik, her öğrencisinin özel olduğunu bilir. Bireysel olarak her birinin matematiğe bakış açısının ve yaklaşımının değişikliklerinin farkındadır. Öğrencinin temsil sistemleri göz önünde bulundurularak hazırlanan kişiye özel programlar ile aktif ve sistemli çalışma sağlanır. Böylelikle öğrenci, üniversite sınavına hazırlanırken Fark’ı yakalamış olacaktır. 

Sizler de yeni nesil matematik sorularına hazır olmak isterseniz Fark Matematik ile bağlantıya geçin. Böylelikle ilkokuldan itibaren olagelen matematik boşluklarınızı tespit eder ve sizin için özel, çözüme yönelik bireysel programınızı hazırlayabiliriz. Bu program sayesinde analiz, değişik bakış açıları ve çözüme yönelik kurgulama sistemleri üzerinde çalışarak başarıya ulaşmanız çok kolay olacaktır.

Çalışma programı oluşturmak için yardımcı dokümanlarımızı indirip kullanabilirsin:

Haftalık program

Hedef&Plan

Yapılacaklar

Comments are closed.